We Drive Solar ziet meerwaarde van nieuwe ‘standaardtaal’ TOMP-API

28 May 2020
There is no translation available.

We Drive Solar, aanbieder van elektrische deelauto’s op zonne-energie, zoekt graag aansluiting met andere aanbieders van mobiliteit. Om alle aanbieders dezelfde taal te laten spreken, wordt de TOMP-API ontwikkeld: een nieuwe standaard waar alle MaaS-aanbieders op kunnen aansluiten. We Drive Solar is, zo is de bedoeling, nog voor de zomer een van de eerste gebruikers van de TOMP-API via haar partner GoodMoovs.

Voor Robin Berg, directeur van We Drive Solar, is samenwerking met andere partijen vanzelfsprekend. ‘Wij bieden elektrische deelauto’s aan, terwijl consumenten die van onze diensten gebruikmaken een volgende keer misschien wel een deelfiets of deelscooter willen boeken. Wij zijn altijd op zoek naar meerwaarde voor onze klanten. En nu het ministerie bezig is een nieuwe standaard, de TOMP-API, te ontwikkelen, denken we dat het interessant is om daarbij aan te sluiten. Wij zien winst in een eenvoudige uitwisseling van gegevens.’

Standaard

De TOMP-API (Transport Operator to Mobility Provider-Application Programming Interface) is een gestandaardiseerde en technische interface tussen MaaS-dienstverleners en vervoerders. Hierin spreken zij af op welke wijze ze data met elkaar delen, bijvoorbeeld over hoeveel deelauto’s of deelfietsen er beschikbaar zijn op een bepaald moment.

Publiek-privaat

De API is een open standaard en wordt ontwikkeld in een werkgroep met publieke en private partijen. Deelnemers worden gefaciliteerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Diverse partijen zullen nog voor de zomer gebruik gaan maken van de TOMP-API; We Drive Solar is dus een van hen.

Buffer

Het bedrijf kijkt ook verder. De deelauto’s van We Drive Solar worden niet alleen opgeladen met zonnestroom, maar de auto’s kunnen dankzij de accu ook fungeren als ‘buffer’ in de energievoorziening. Eén en dezelfde taal in het hele mobiliteitssysteem kan wat Berg betreft dan ook breder worden getrokken dan alleen traditionele mobiliteitsaanbieders. ‘Daarom zoeken we ook samenwerking en uitwisseling met energiepartners. Voor de ontwikkeling van de TOMP-API heeft onze partner GoodMoovs input geleverd. Nog voor de zomer willen we de TOMP-API gaan implementeren en ervaren hoe het in de praktijk werkt.’