Vervoerders in Zuid-Holland enthousiast over connected transport

19 March 2020
There is no translation available.

Op 12 december vorig jaar ging in de provincie Zuid-Holland de Connected Transport Corridor van start. Deelnemende vervoerders zijn voorzien van connected technologie, die onder meer communicatie mogelijk maakt met intelligente verkeerslichten (iVRI’s). De verkeerslichten detecteren de vrachtwagens, en geven hen langer groen licht. Chauffeurs worden met behulp van een app of via de boordcomputer geïnformeerd over de prioriteitsaanvraag en de tijd die resteert tot het volgende groene licht. Deze aanpak moet huidige en toekomstige verkeersknelpunten in het veilinggebied ontlasten.

 Internationaal transportbedrijf Dijco is één van de deelnemers die de afgelopen weken ervaring heeft opgedaan met connected rijden. Senior transportplanner Dennis de Vetten van Dijco deelde een update met het team die we hier graag delen:

“Wij rijden zeer regelmatig het traject Barendrecht – Bleiswijk, en daarbij heeft de route via de A20 – Moordrecht – A12 meestal de voorkeur onder onze chauffeurs. Behalve bij de chauffeurs die “de stoplichten-app” hebben, die kiezen steeds vaker voor de route A20 – N471 – N209, omdat dat sneller is dankzij de app.

Toen ik van de week naar huis reed, kwam ik een konvooi van 3 van onze auto’s tegen op de N209 waarbij de auto met de app als achterste wagen reed en de twee voorgangers mooi meeliften op de flow van de app. Na een telefoontje met één van de chauffeurs bleek dat ze elkaar op Barendrecht op hadden gezocht om gezamenlijk terug te rijden over de N209 om van de flow te genieten.

Eén van de chauffeurs had ook al een stoplicht gevonden bij Zevenhuizen waarop de app werkte, en dat wordt allemaal met veel enthousiasme ontvangen.

Enige minpunt is het batterijverbruik van de app, die loopt binnen een dag nagenoeg leeg dus zetten ze de telefoon alleen aan als ze in de buurt komen van de N209.

We wachten met smart op de nieuwe trajecten.”

Reacties zoals deze onderstrepen het belang van een verdere snelle uitrol van iVRI’s voor de logistieke sector. Iets waaraan gelukkig door tal van betrokken partijen al hard wordt gewerkt. Zo komen in april op meerdere routes in het Westland iVRI’s beschikbaar.