Mobifestival zeer geslaagd startschot van het ITS European Congress

03 June 2019
There is no translation available.

De temperatuur stijgt tot rond de 30 graden of zelfs meer. En terwijl de stranden en terrasjes elders in Nederland op deze warmste 2 juni ooit vol stromen, is het op de Automotive Campus in Helmond minstens zo druk tijdens het Mobifestival. Jong en oud ontdekken door middel van demo’s en simulaties de slimme en duurzame mobiliteit van vandaag en morgen.

Het Mobifestival is het startsein van het ITS European Congress: Europa’s grootste vakbeurs op het gebied van slimme mobiliteit en digitalisering van transport. Dat er een brede doelgroep staat te springen om slimme mobiliteit en digitalisering te omarmen blijkt vandaag maar weer. Het pleintje voor de ingang van de Automotive Campus is ingericht met foodtrucks en tentjes om dat ene welkome verkoelende drankje te scoren. Op de achtergrond stopt de felgroene zelfrijdende shuttle van 2getthere bij de eindhalte en zit er binnen no time een nieuwe groep nieuwsgierige bezoekers in. Het is nog een hele opgave om een plekje te bemachtigen aan een van de picknicktafels. Onder het genot van een drankje luisteren de bezoekers aandachtig naar een presentatie over veilig gebruik van Advanced Driving Assistance Systems (ADAS).

Deze technologie kunnen bezoekers even verderop in de praktijk brengen. Door middel van een interactief spel test je of je de slimme systemen in de auto kent. Rijd je bijvoorbeeld al een paar uurtjes en word je moe? Of gebeurt er voor jou een ongeluk waardoor je snel moet reageren? Dan waarschuwt het systeem je automatisch. Een dochter probeert het slimme rijbewijs te bemachtigen, terwijl haar vader zich maar moeilijk in kan houden om mee te spelen. ‘Ik heb ook een aantal slimme systemen in mijn auto’, vertelt hij. ‘Bijvoorbeeld snelheidsbegrenzing of Lane Keeping, maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik niet helemaal weet wat er nog meer mogelijk is. Ik heb het idee dat al die systemen een beetje afleiden, maar misschien moet ik me er na vandaag toch wat meer in gaan verdiepen!’

Ook binnen in het Automotive House is het overal waar je kijkt een drukte van jewelste. Op het binnenplaatsje staan twee elektrische stadsauto’s van Birò klaar om te testen. De slimme en compacte auto’s hebben wat weg van golfkarretjes, maar mogen toch echt gewoon de openbare weg op. Er rijden er inmiddels al ruim 1000 van rond in Nederland, wat natuurlijk veel uitstoot scheelt. Eenmaal weer binnen valt op dat de rij voor de Talking Traffic Simulator allesbehalve slinkt. Sterker nog: een aantal bezoekers stond voor openingstijd al te popelen om achter het stuur te kruipen. Tijdens een ritje in deze simulator krijg je als bestuurder real-time informatie die je voorziet van op maat gesneden advies en rijtaakondersteuning.

Deze informatie is nu al beschikbaar voor weggebruikers. Denk bijvoorbeeld aan de app Flitsmeister, die je onderweg waarschuwt voor onder andere flitspalen, afgesloten rijstroken of ongevallen. Het Partnership Talking Traffic is voortdurend nieuwe diensten aan het ontwikkelen die waardevolle informatie onderweg beschikbaar maken voor de bestuurder. Ook kun je in de auto precies zien wanneer het verkeerlicht op groen springt en zal het licht voor overig verkeer automatisch op rood springen wanneer er een hulpdienst met zwaailichten langskomt. Deze dienst is op steeds meer plekken in Nederland beschikbaar.

Vooral voor kinderen is dit vandaag een van de hoogtepunten. Voor deze groep zijn de slimme technologieën die nu nog in de kinderschoenen staan, vanzelfsprekend tegen de tijd dat zij een rijbewijs hebben. Vader en moeder mogen zich niet bemoeien met het ritje, want ze kunnen het allemaal zelf wel. En dat blijkt, de kinderen hebben de informatie die ze te zien krijgen ook gelijk door.

Het ITS European Congress wordt op maandag 3 juni om 16.30 uur officieel geopend en duurt nog tot en met donderdag 6 juni in Eindhoven en Helmond. Tijdens het ITS European Congress laten overheden en marktpartijen gezamenlijk zien wat in Nederland al in de praktijk wordt toegepast en wat er in de nabije toekomst mogelijk is op het gebied van slimme mobiliteit en digitalisering.