ITS European Congress: een belangrijke katalysator voor ontwikkelingen in Nederland

27 May 2019
There is no translation available.

Nederland en met name Brainport Eindhoven maakt zich op voor de komst van 3.500 nationale en internationale mobiliteitsexperts. Op 3 juni gaat hier het 13e ITS European Congress van start: het grootste congres in Europa over smart mobility en digitalisering van transport. Bezoekers van overheden en bedrijfsleven uit alle landen kunnen met eigen ogen zien hoe ITS en smart mobility worden toegepast en waar de toekomst van mobiliteit heengaat. Smart Mobility als een Dutch Reality dus!

Voor het congres werkt een groot aantal publieke en private partijen op nationaal niveau samen om bezoekers te laten zien hoe zij invulling geven aan het gezamenlijke label van ‘Smart Mobility - Dutch Reality.’ Want ons land onderscheidt zich internationaal vooral door nieuwe technieken in de praktijk te brengen, om zo grootschalige effecten te kunnen realiseren.

Inspirerend weekprogramma met voor ieder wat wils

De activiteiten beginnen op zondag 2 juni met een Publieksdag op de Automotive Campus in Helmond, het Mobifestival (www.mobifestival.nl). Er is voor jong en oud van alles te zien en te beleven op het campusterrein in Helmond maar ook op de wegen rondom de campus - van vliegende auto's, bezorgdrones en elektrische raceauto's, tot trendy e-bikes, flitsende e-scooters en virtual reality-spelen. Bezoekers kunnen meer leren over autonoom rijden, duurzaam rijden, deelauto's, elektrische auto's, slimme verkeerslichten, Adaptive Cruise Control en andere rijtaak-assistentiesystemen. Er zijn live demonstraties, circuits waar je nieuwe technieken zelf kunt uitproberen, een ‘slim en duurzaam rijden’-wedstrijd, een minicollege voor kinderen en presentaties over de digitalisering van transport.
Demonstraties

Het zelf ervaren van innovatie speelt een grote rol tijdens dit congres. Naast een groot aanbod aan inhoudelijke sessies is er veel aandacht voor demonstraties op en rondom de Automotive Campus in Helmond: van voertuigen met rijtaak-assistentiesystemen tot semi-automatisch en volledig geautomatiseerde voertuigen, tot systemen die apparatuur langs de weg verbinden met voertuigen. Of wat te denken van slimme systemen voor datauitwisseling, intelligente infrastructuur en oplossingen als dronebezorging. Demonstratieritten kunnen vooraf worden gereserveerd via de ITS European Congress 2019-app (Google Play - App Store).

Smart Mobility, Dutch Reality tijdens ITS Europe

Zelf ervaren hoe Nederlandse bedrijven en overheden werken aan die Dutch Reality? Wat is er al mogelijk, wat is de impact nu en in de komende jaren en welke ontwikkelingen staan ons in de komende tijd te wachten?

Antwoorden op die vragen krijgen bezoekers van het congres in Eindhoven en Helmond, maar ook daarbuiten. Zo verzorgt de projectorganisatie van de C-ITS Corridor en InterCor een demonstratie op de A16 van de implementatie en kansen van hybride communicatie. De Innovatiecentrale, Siemens en TNO laten gezamenlijk zien wat er dankzij publiek-private samenwerking mogelijk is op het gebied van bijvoorbeeld simulatie en verkeersmodellen, wat waardevolle input oplevert voor verkeersmanagement van de toekomst. Samenwerkende partijen vanuit de ADAS Alliantie verzorgen een demo van automatische remsystemen, volautomatisch parkeren, detectiesystemen voor de dode hoek en systemen die de auto helpen op de eigen rijstrook te blijven. Deze ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) dragen bij aan meer verkeersveiligheid, betere doorstroming en verduurzaming van het verkeer. En natuurlijk kunnen bezoekers zelf ervaren hoe het is om met Talking Traffic diensten ‘verder dan de voorruit’ te kijken. De Talking Traffic Roadshow rijdt twee keer per dag een route door Eindhoven en omgeving, waarbij verschillende nieuwe diensten voorbijkomen.

Tijdens de opening van het congres laten we natuurlijk ook graag een aantal aansprekende voorbeelden van de Dutch Reality zien. Zo is er bij de officiële opening door minister Cora van Nieuwenhuizen met de première van de film ‘Smart Mobility, Dutch Reality’. Hierin reizen we in vogelvlucht door Nederland en brengen we in beeld waarom ons land een aantal aansprekende internationale lijstjes aanvoert als het gaat om innovatie en voorbereidingen voor bijvoorbeeld autonoom vervoer.