Proef met reserveringssysteem logistieke ontkoppelpunten van start

15 June 2018
There is no translation available.

Eind mei startten verschillende verladers en transportbedrijven een proef met kleinschalige logistieke ontkoppelpunten (LOP’s) voor vrachtauto’s, in combinatie met een digitaal reserveringssysteem. Bij deze proef kunnen planners van deelnemende bedrijven digitaal een plek op een LOP reserveren.

De LOP’s bevinden zich op het terrein van deelnemende bedrijven. Ze liggen op gunstige locaties langs veelgebruikte routes naar stedelijke gebieden, waar verladers en vervoerders eenvoudig voertuigdelen kunnen ontkoppelen, om vervolgens met kleinere voertuigen de stad in te rijden.

Reserveringssysteem

Het startschot voor de proef werd gegeven tijdens een gezamenlijke presentatie van TLN en evofenedex in Zoetermeer. Deelnemers maakten daar kennis met het reserveringssysteem en namen het systeem, ontwikkeld door Truck Parking Europe, officieel in gebruik. Het project is een initiatief van evofenedex en TLN en wordt financieel en inhoudelijk ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Leefbare binnensteden

Logistieke ontkoppelpunten worden belangrijk om stedelijke gebieden efficiënter te kunnen bevoorraden. Op LOP’s, aan de randen van steden, kunnen bedrijven delen van grotere voertuigen ontkoppelen, om met kleinere voertuigen de binnenstad te bevoorraden. Mogelijk kan in de toekomst ook de overstap naar schoner transport worden gemaakt. Bijvoorbeeld van langere en zwaardere voertuigen (LVZ’s) naar (kleinere) elektrische vrachtauto’s. Met deze werkwijze voorkomt het bedrijfsleven dat grotere voertuigen de doorstroming in steden hinderen, verbetert de verkeersveiligheid en vermindert de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen.

Deelnemers aan de pilot zijn onder andere de verladers Jumbo, Stamhuis, Hema en Leen Bakker, en logistiek dienstverleners Jan de Rijk Logistics en de Winter Logistics.

Meer informatie: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.