Primeur voor regio Utrecht: eerste MaaS-pilot gestart

23 October 2020
There is no translation available.

De bijbehorende app werkt inmiddels landelijk, maar de ogen zijn vooralsnog vooral gericht op Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. Daar startte half september de eerste pilot van het landelijke MaaS-programma (Mobility as a Service). Via de Gaiyo-app zien gebruikers welke (deel)vervoersmogelijkheden er in hun buurt beschikbaar zijn. Zij kunnen alle reizen plannen, boeken én betalen vanuit één app.

De start in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern is een bewuste keuze: het aantal inwoners groeit er snel en het autobezit en -gebruik is hoog. Een sfeerimpressie vind je in dit filmpje. De MaaS-app kan bijdragen aan het stimuleren van alternatieven voor de auto, en dat is goed voor de leefbaarheid. Of bewoners ook echt alternatieven voor de auto ontdekken, houdt onder andere Lucien Groenhuijzen van Innovactory, het bedrijf achter de Gaiyo-app, nauwlettend in de gaten.

Groenhuijzen: ‘Vanwege corona en de nieuwe oproep om thuis te blijven, beleven we een merkwaardige start, maar we zien dat de app al veel wordt geïnstalleerd en gelukkig ook wordt gebruikt.’ Conclusies over het gebruik (‘we zijn net begonnen’) zijn dan ook nog niet te trekken; sinds 18 september is de Gaiyo-app live voor iedereen.

Deelauto’s

Wel ziet Groenhuijzen dat het aanbod voor de consument in Leidsche Rijn en omstreken in hoog tempo toeneemt. Dat is belangrijk, omdat consumenten die de app downloaden, verschillende mogelijkheden hebben om hun reisgedrag te veranderen of te verduurzamen. Groenhuijzen: ‘We voegen deze weken bijvoorbeeld deelauto’s van MyWheels toe aan het aanbod, Greenwheels volgt later. Verder voegen we deelscooters toe, terwijl gebruikers nu ook een Gaiyo-pas kunnen bestellen waarmee ze kunnen reizen. In november voegen we straatparkeren toe; begin volgend jaar volgen taxi-ritten.’

Reisassistent

Andere zaken werken al vanaf de start op 18 september, zoals de koppeling met NS-treinkaartjes. De app, die fungeert als ‘reisassistent’, werkt overigens ook al buiten het Maas-pilotgebied, met een beperkter aantal aanbieders dan in de regio Utrecht. Wie nu bijvoorbeeld in het westen van het land z’n reisroute in de app tikt, krijgt binnen enkele seconden de beste/snelste route per fiets, per (deel)auto, tram, trein of bus en deelscooter - en combinaties van die vervoersmiddelen. Met enkele drukken op de knop kun je vervolgens bijvoorbeeld ook een Felyx-scooter in jouw buurt bestellen en openen.

Smart Mobility

Volgens de provincie Utrecht past Gaiyo naadloos binnen de Smart Mobility-ambities. De provincie stimuleert immers slimme ontwikkelingen om binnen Utrecht gezonder, schoner en veiliger te reizen. In de pilotfase, die duurt tot medio 2022, willen alle MaaS-betrokkenen graag ontdekken of alles in technisch opzicht vlekkeloos werkt, of consumenten tevreden zijn over de diensten én of hun reisgedrag verandert.

Doen!

Van de zeven MaaS-pilots uit het landelijke programma is ‘Utrecht’ dus de eerste die daadwerkelijk is gestart. Groenhuijzen: ‘Onze MaaS-pilot richt zich heel sterk op de consument, waar andere MaaS-pilots werken met andere doelgroepen. Natuurlijk houden we rekening met technische kinderziektes. Zo gaat er nu nog veel tijd zitten in gesprekken met vervoersaanbieders. Maar wij willen graag aantonen dat er een markt is voor de MaaS-apps, dat er een goede businesscase ligt. Tot nu toe is er heel veel gesproken over MaaS, wij zijn het nu echt voor het eerst aan het dóen. Voorlopig met de focus op Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern, en daarna op heel Nederland. Op de lange termijn willen we ook Europa in, waaronder Duitsland, België en Frankrijk. Daarover voeren we nu ook al gesprekken.’

De Gaiyo-app is gratis te downloaden.

gaiyo bekijk je dag.24ad2e88d4ff