ITS European Congress 2019 groot succes

24 June 2019
There is no translation available.

Met meer dan 3500 bezoekers uit heel Europa was het 13e ITS European Congress een groot succes. Twee jaar geleden werd Nederland geselecteerd als het gastland voor dit congres: het grootste event dat helemaal is gewijd aan slimme mobiliteit en de digitalisering van transport.

De steden Eindhoven en Helmond waren de gezamenlijke hosts van het congres. Naast een inhoudelijk programma in het Evoluon Exhibition Centre met onder meer een Dutch Street en een speciale startupzone, waren er live demonstraties op de Automotive Campus in Helmond, in het Evoluon en op de ITS Corridor tussen het Evoluon en de Automotive Campus: autonoom rijden, gedeelde auto’s, slimme verkeerslichten, in-car services, Adaptive Cruise Control en andere rijhulpsystemen.

Enkele conclusies uit de closing ceremony:

  • Steden zijn de hot spots voor smart mobility in de toekomst, met toepassingen voor een beter milieu, of social inclusion.
  • We bewegen richting een groot netwerk dat alle netwerken en voertuigen verbindt.
  • Data is de nieuwe brandstof; kunstmatige intelligentie de nieuwe ‘motor’.

Mobifestival

Op zondag 2 juni organiseerden de hosts, voorafgaand aan het congres, een Mobifestival voor het grote publiek: de eindgebruikers van toekomstige mobiliteit. Ondanks de warmte wist jong en oud de Automotive Campus te vinden. Klik hier voor meer over het Mobifestival.

Smart Mobility. Dutch Reality.

Voorafgaand aan de officiële opening organiseerde het ministerie van IenW maandagochtend 3 juni een eigen side event. Als eerste stond een Bestuurlijk Overleg Smart Mobility op de agenda, van minister Cora van Nieuwenhuizen met bestuurders van de twaalf provincies, de beide metropool- en vervoerregio’s en de vijf grote steden.

Aansluitend was er de sessie ‘Smart Mobility. Dutch Reality.’ waarin concrete voorbeelden op het gebied van Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), Mobility as a Service (MaaS) en Connected Transport Corridors centraal stonden. Voor een sfeerverslag van deze bijeenkomst, klik hier.

Data Task Force

’s Middags was er het overleg van de internationale Data Task Force, waarbij de uitwisseling van data uit voertuigen ten behoeve van verkeersveiligheid centraal stond. Tijdens een speciaal persmoment maakte minister Van Nieuwenhuizen de gemaakte afspraken bekend. Komend jaar gaan autofabrikanten BMW, Volvo, Ford en Daimler, EU-lidstaten Nederland, Duitsland, Finland, Spanje en Luxemburg en navigatieaanbieders TomTom en Here informatie delen. Dat betekent dat miljoenen automobilisten in heel Europa verkeersveiligheidsinformatie in de auto gaan ontvangen. Er lopen nog gesprekken met andere Europese landen en bedrijven over deelname aan deze samenwerking. 

Minister Van Nieuwenhuizen: ‘Tot nu toe hielden de betrokken partijen deze informatie voor zichzelf. Vandaag hebben we afgesproken dat data die belangrijk is voor de verkeersveiligheid wordt uitgewisseld tussen autofabrikanten en landen. Dat is echt een mooie stap waar iedereen op de weg van gaat profiteren.’

Meer over de Data Task Force vindt u hier.

Dutch Street en officiële opening

Later die middag leidden de burgemeesters van Eindhoven en Helmond, John Jorritsma en Elly Blanksma, de minister rond over de Dutch Street. Op de 3e ring van het Evoluon hadden Nederlandse publieke en private partijen zich verzameld en waren talloze voorbeelden van de Dutch Reality te zien en te ervaren.

Om half vijf werd het congres officieel geopend met speeches van onder anderen minister Van Nieuwenhuizen en EU-commissaris Frans Timmermans en was er de première van de film Smart Mobility. Dutch Reality (zie hieronder). Tal van publieke en private partijen werkten de afgelopen maanden samen aan deze bijzondere productie, waarin vooral de praktijk van smart mobility in Nederland centraal staat. De film is bij uitstek bedoeld om enerzijds buitenlandse partijen te interesseren voor de mogelijkheden in ons land en anderzijds Nederlandse partijen een sterk podium te bieden in hun internationale contacten.

Mayor Summit

Op woensdag 5 juni kwamen burgemeesters en industrieleiders uit heel Europa bijeen in Kasteel Helmond voor een topoverleg. Vier onderwerpen passeerden de revue:

  • Steden leefbaarder maken door congestie te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren
  • Hoe de inzet van nieuwe technologieën en nieuwe mobiliteitsdiensten in steden kan worden gefinancierd
  • Beheer van stedelijk ruimtegebruik voor openbaar vervoer, actieve vervoerswijzen en privé-voertuigen en nieuwe mobiliteitsdiensten
  • Implementatie van geautomatiseerd transport in steden voor zowel mensen als goederen.

Implementation Visits

Het congres richtte zich niet alleen op de Brainportregio; gedurende de week waren er excursies onder leiding van experts naar verschillende bestemmingen in het land, zoals de testfaciliteiten voor Connected en Automated Driving in Delft en Rotterdam en de fietsinnovaties in Tilburg.


Dit artikel komt voor in de nieuwsbrief van Dutch Mobility Innovations van juni 2019. Zie hier de hele nieuwsbrief.