Doorstroming verbetert door rijadviezen bij invoegen

25 November 2019
There is no translation available.

Tienduizenden gebruikers van Flitsmeister en Locatienet ontvingen de afgelopen maanden gesproken rijadviezen per telefoon bij het weefvak aan de zuidkant van de Van Brienenoordbrug. Zij voegden daarmee eerder of juist later in of uit. De adviezen leidden tot betere doorstroming.

Uit het succesvolle experiment van De Verkeersonderneming blijkt dat automobilisten te verleiden zijn tot ander rijgedrag. Dat is reden voor Locatienet en Flitsmeister voor een nieuwe proef op de A4, tussen Prins Clausplein en Rijswijk-zuid.

Ruim duizend gebruikers van Flitsmeister en Locatienet vulden een enquête in over het weefvak rond de Van Brienenoordbrug. Hieruit kwam onder meer naar voren dat 60 procent van de mensen direct invoegt zodra de mogelijkheid er is (en dus niet op de meest optimale manier weven), onder meer omdat ze bang zijn dat ze er aan het einde van een invoegstrook niet tussen gelaten worden. Driekwart van de deelnemers staat ervoor open om vaker rijadviezen te ontvangen.

A4

Locatienet is vanaf 1 september 2019 aan de slag op de A4 om ook daar automobilisten te verleiden efficiënter te weven. Locatienet maakt gebruik van Onderweg. Dat is een plug-in die te gebruiken is in combinatie met onder andere Google Maps en Waze. Mensen kunnen hun favoriete apps blijven gebruiken en toch rij-adviezen ontvangen. Ze maken daarbij gebruik van subtiele beinvloedingsacties en geven deelnemers vooraf en tijdens de rit instructies. Achteraf krijgen gebruikers feedback op hun gereden rit.

Flitsmeister is inmiddels ook gestart op de A4. Deze dienst geeft automobilisten adviezen over het gebruiken van de weefvakken. Ook waarschuwen zij gebruikers wanneer verkeer voor hen afremt.

De Verkeersonderneming

In De Verkeersonderneming werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat/Rijkswaterstaat, gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en het Havenbedrijf Rotterdam samen aan het verbeteren van de bereikbaarheid en mobiliteit in en van de Rotterdamse regio.