Brandstofbesparing bij iVRI’s voor vrachtwagens: de eerste cijfers

09 April 2020
There is no translation available.

Koplopers zijn het, de logistiek vervoerders die nu al met connected technologie rondrijden. Binnen de Connected Transport Corridors groeit het enthousiasme onder vervoerders om mee te doen. Logisch, want het levert aanzienlijke voordelen op, illustreren Roy van Verseveld van Vos Transport en Mark Lenselink van Gist Nederland met hun eerste bevindingen.

Vos Transport profiteert al sinds begin 2019 van de eerste vijf iVRI’s die in Deventer en omgeving zijn geplaatst. De komende tijd worden alle 55 VRI’s in Deventer omgebouwd naar iVRI’s. Bij een ontbijtsessie rekende Roy van Verseveld namens Vos Transport zijn vakgenoten voor wat de investering in connected technologie hen kan opleveren. Vos Transport berekende dat 250 connected trucks door het vermijden van twee stops per dag – een heel voorzichtig scenario – een besparing oplevert van liefst 194.620 euro per jaar. Het leidt ook tot een reductie van ruim 344.530 kg CO2-uitstoot, wat gelijk staat aan het planten van 1871 bomen. De afbeelding hieronder laat ook de resultaten zien voor 500 connected vrachtwagens, en de opbrengsten bij vijf vermeden stops per dag over 262 werkdagen: een besparing van €973.100 en 1722,6 kg CO2-uitstoot. Er is in dit voorbeeld gerekend met een brandstofprijs van 1,48 euro per liter.

Vos Transport: besparing van connected transport bij 2 (boven) of 5 (onder) stops minder ten opzichte van regulier transport.

Zuid-Holland

Gist Nederland heeft eind 2019 zeven vrachtwagens uitgerust met connected technologie. Zij nemen deel aan de Connected Transport Corridor in de Provincie Zuid-Holland en zien ook aanzienlijke voordelen. Mark Lenselink, IMS coördinator bij Gist, deelde onderstaande cijfers. Bij de connected trucks nam het brandstofgebruik af met maar liefst 6,1% procent, en er werd 26,2 procent minder vaak geremd. Doordat de chauffeur wist wanneer het stoplicht op groen zou gaan hoefde hij ook minder lang te remmen. De remafstand nam daardoor af van 3,80% naar 3,31%. Bijkomend voordeel is dat de banden minder snel slijten. Waardevolle eerste inzichten!

Afbeelding van Gist Nederland